Yazılımcılara Tıbbi Tavsiyeler

– GAÜN Teknopark’ta çalışan arkadaşlara ve tüm yazılımcılara adanmıştır-
Son zamanlarda GAÜN Teknopark’ta kuluçka ofisi olan yazılımcı arkadaşlara tabiri caiz ise takılıyorum. Ve onları yakından gözlüyorum.
Çok hoşuma giden yönleri canla başla ilgili oldukları konuya yönelmeleri. Neredeyse ellerindeki projeyi, yazılımı bitirmek için yirmi dört saat çalışacaklar. Ellerinden gelse nasıl çalışacaklar? Aç, susuz, uykusuz, duraksız, göz kırpmadan hiç dinlenmeden. Pekala bu doğru mu? Değil.
Konunun izahına girmeden önce bu konu ile ilgili baltayı bilemek hikayesini anlatalım:
“Bir ormanda iki ormancı ağaç kesiyormuş. Birinci ormancı sabah erkenden kalkıyor, ağaç kesmeye başlıyormuş, bir ağacı kesip hemen diğerine geçiyormuş. Gün boyunca, dinlenmek için ve öğle yemeği için kendine vakit ayırmıyormuş. Akşamları da ormancı arkadaşından birkaç saat sonra ağaç kesmeyi bırakıp evine daha geç gidiyormuş.
İkinci ormancı ise arada bir dinleniyor ve hava kararmaya başladığında evine dönüyormuş. Bir hafta boyunca kim daha fazla ağaç kesecek bakalım demişler, bu yoğunlukta çalıştıktan sonra ne kadar ağaç kestiklerini saymaya başlamışlar.
Sonuç: ikinci ormancı çok daha fazla ağaç kesmiş. En çok ağacı kendinin kestiğini sanan birinci ormancı çok şaşırmış:
– Bu nasıl olabilir? Ben daha çok çalıştım. Senden daha erken ağaç kesmeye başladım, senden daha geç evime döndüm. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Bunu nasıl başardın, sırrın nedir?
İkinci ormancı tebessümle cevap vermiş:
– Bir sırrım yok. Sen durup dinlenmeden çalışırken ben birkaç ağaç kestikten sonra hem dinleniyordum hem de baltamı biliyordum. Keskin baltamla, daha az çabayla, daha çok ağaç kestim.” Ayrıca dinlenme anında daha sonra keseceğim ağaçların planlamasını, programlamasını, organizasyonunu, daha pratik daha kolay nasıl kesilebileceğinin hesabını yapıyordum. Yani dinlenirken de boş durmuyordum.
Kıssadan hisse: Kendimizi geliştirmek, kendimize, sevdiklerimize zaman ayırmak, kendimizi eğitmek, bilgi becerilerimizi artırmak, baltamızı bilemektir. Zayıf bulduğumuz alanlarımızı geliştirmek için çaba göstermek baltamızı bilemektir. Başarıya ulaşmak için tek yol çok çalışmak değil yüksek bilgi, beceri sahibi olup verimli çalışmaktır. Eğer yardımcınız varsa bazı işleri ona yaptırarak plan ve programınızı daha kısada zamanda uygulamaktır. Zamanı iyi değerlendirin. Dün geçti. Yarına ise senedimiz yok ki sağ çıkacağız. Bugünün kıymetini bilip, değerlendirmek lazımdır. “Dem bu demdir. Gün bu gün.” Gelelim tavsiyelere:
Yazılımcılar uzun süre aynı anda birkaç bilgisayarla uğraşıp, devamlı I pad, cep telefonu başında oldukları için gözlerini kırpmayı unutuyorlar. Dolayısı ile mutlaka suni göz damlası kullanmalılar.
Mouse, fare çok kullandıkları için el bieğinde “karpal tünel sendromu” gelişebiliyor. Ameliyat gerekebiliyor.
Devamlı oturdukları için “Derin ven trombozu” olabiliyor. Her saatte bir on dakika ayağa kalkıp gezinmeleri gerekir.
Çok yoğun beyin enerjisi tükettikleri için arada “kuluçka odalarından” çıkıp, bahçede bir tur atmaları gerekir.
Çok yoğun beyin enerjisi tükettikleri için düzenli, dengeli ve kalorili besinlerle beslenmelidir. Abur-cuburla ömür geçirmemelidir. İşlenmiş katı ve sıvı gıdalar mümkünse tüketilmemelidir.
Kola gazoz mümkünse tüketilmemelidir. Yerine süt, bitki çayları, hakiki yoğurt ve ayran tüketilebilir. Eğer enerji içecekleri tüketilecekse bir tane ile sınırlandırılmalıdır.
Sigara ve alkole veda edilmelidir. Arkadaş olabilirler. Ama bir hekim olarak söylüyorum: Çok çok kötü arkadaşlar.
Kahve ve çayın aşırısının mide-barsak sistemine zararlı olduğu, aşırı kafein alınımının sizi sinirli, stresli, anksiyeteli, huzursuz, uykusuz yaptığı unutulmamalıdır.
Bu aşırı çalışma temposu kabızlığa eğilimi artırdığı için arada sızma zeytinyağı içmelidir. Ya gıdalarla tüketmeli veya salatalarla vs almalıdır.
“Geceyi hâb-ı rahatınıza örtü, gündüzü meydan-ı maişet yaptık.” (Uykunuzu dinlenme yapdık. Geceyi örtü kıldık. Gündüzü bir geçim-vakti kıldık.) (Nebe’-Amme Suresi (78) 9-11. Ayet tefsiri) Ulvi düsturuna uyarak uyku düzenine mutlaka riayet etmelidir. “Demek ki uyku ve gece bu şekilde gündüz çalışmak için bir hazırlık yapma olduğu gibi, uyanıp gündüz çalışmak da hayat gayesine ermek ve yarınki hayat için bir hazırlanmaktan ibarettir. Bu çalışmak insana ait olmakla beraber yalnız onun işi de değildir. Yüce yaratıcı tarafından insana tahsis edilmiştir. (Elmalılı tefsirinden alınmıştır.)
Sıhhatli, bol kazançlı günler dilerim.